ویلا فلت در تهراندشت کردان
محل پروژه: کرج – تهراندشت کردان-شهرک جهان ویلا
کارفرما: جناب آقای مروت پور
طراحی معماری: شرکت مدرن ویلا
مساحت زمین: 3800 متر مربع
مساحت بنا: 380متر مربع
سال طراحی و اجرا: 1399
ویلای چهار باغ
ویلای مسکونی چهار باغ در زمینی مستطیلی شکل با مساحت 3832 متر مربع در منطقه تهراندشت استان البرز واقع شده است. وضع اولیه زمین به دو بخش شرقی و غربی قابل تقسیم بندی بوده که در سمت شرقی، یک باغ چهار بخشی با دو محور متقاطع و دارای درختان متنوع میوه در چهار قسمت کناری بود.
در مرکز بخش غربی زمین یک فضای خالی وجود داشت که قابل ساخت بوده و در کنارههای آن درختانی از جنس سرو و صنوبر قرار داشتند.
این ویلا به عنوان خانه دوم خانواده کارفرما، قرار بود مکانی باشد برای دوری از فضای کاری پرمشغله و کسب آرامش و گردهمایی خانواده در کنار هم در مجاورت باغ و محیط طبیعی و درختان.
نقطه آغاز پروژه، توجه به حداکثر بهره گیری از شرایط سایت برای رسیدن به بالاترین ارتباط بین ویلا و باغ و محیط سبز محوطه در نظر گرفته شد.
از این رو سعی کردیم روی ساختار چهار بخشی وضع موجود و ساختار چهار باغ ایرانی در طراحی فضاهای ویلا استفاده کنیم.
مسئله اصلی پروژه، چگونگی ایجاد ارتباط بین ضلع شرقی یعنی باغ میوه با سمت غربی سایت یعنی ساختمان ویلا بود; با هدف رسیدن به بالاترین ارتباط با محیط بیرونی و در عین حال رعایت سلسله مراتب فضایی و حفظ حریم خصوصی و عمومیپروژه.
توجه به جهت تابش، جهت وزش بادهای مناسب، و ایجاد فضاهای باز با کنترل دید مزاحم نیز در جانمایی توده مورد توجه قرار گرفته شد.
فرآیند طراحی با امتداد دادن محور اصلی باغ میوه در زمین شروع شد. با ایجاد یک محور بصری در امتداد اصلی چهارباغ و تکرار محور عمودی در توده اصلی، به یک ساختار چهار بخشی در حجم رسیدیم.
با ترسیم دیاگرام عملکردی و سیرکولاسیون فضایی، سلسله مراتب کلی پروژه مشخص گردید.
سپس با قرار دادن حوض آب و پلتفرم عملکردی استخر به عنوان عنصر مرکزی و پیوند دهنده اجزای توده بنا در دیالوگ با محور چهارباغ ، هماهنگی بین اجزای حجم برقرار گردید.
ایجاد فضاهای بینابینی به ارتباط هر چه بیشتر درون و برون پروژه کمک کرد. این فضاها با استفاده از جدارههای شفاف و منعطف و قابل باز و بست شدن ، به صورت بلافصل با محیط درون و محیط خارجی در ارتباط هستند و به عنوان مفصل فضایی عمل میکنند.
از دیگر اقدامات در جهت افزایش کیفیت فضایی پروژه، ایجاد فضاهای رویداد در گوشه و کنار ویلا بود. به عنوان مثال استفاده از فضای بوجود آمده بین بخش خصوصی و نیمه خصوصی ویلا به مثابه حیاط سبز امنی برای بازی کودکان که هم در سایه و خنکای درخت سپیدار مرکز آن قرار دارد و هم والدین بیشترین نظارت و دید را از درون نشیمن خصوصی به آن فضا دارند. یا معلق نمودن اتاقهای خواب بر روی حوض آب این امکان را میدهد که فرد در عصر یک روز تابستانی، پنجرههای سراسری را باز نموده و بر لبه ی خارجی اتاق بنشیند در حالی که پاهای او در آب سرد و زلال حوض خنک میشود.
انعکاس اتاقهای معلق روی آب با احجام جدا از هم، یادآور حس تعلیق ایوان خانهها درون حوضهای مرکزی در معماری ایرانی است. کما اینکه سعی بر این بوده که همان آسایش و غنای حسی ایوان خانهها را در فضای اتاقها ایجاد کنیم.
با توجه به اینکه این خانه محل اقامت چند روزه تا چند ماهه کارفرما و خانواده ایشان است، توجه به کیفیت اتاقهای خصوصی و حفظ آرامش در عین ارتباط حداکثری با محیط خارجی، از اهمیت ویژه ای بر خوردار بود.
به منظور استفاده از مناظر زیبای باغ و تامین نور مناسب و چرخش هوای مطلوب، هر اتاق دارای دو ضلع شفاف با پنجرههای بازشو میباشد که قابلیت دسترسی مستقیم به حوض مرکزی و فضای باغ را دارد.
قرارگیری محورهای متقاطع در میانه توده بخش خصوصی، با هدف استقلال فرمیو بالاترین ارتباط جدارههای هر یک از اتاقها با محیط خارجی اتفاق افتاد. پروژه دارای چهار اتاق خواب مستر است که به صورت چهار مکعب مستقل بر روی یک حوض مرکزی طراحی شده اند. در طراحی جدارههای شفاف و صلب اتاقها به دید و منظر باغ و حفظ حریم خصوصی اتاقها توجه شده است.
دسترسی به اتاقها با خلق یک تجربه متفاوت، از طریق یک محور شیشه ای شفاف امکان پذیر است که از میانه ی این راهرو ، محور اصلی چهار باغ عبور میکند.
دیدگاه خود را بنویسید